• 11.jpg
  • 11tesab-bulten.jpg
  • 12.jpg
  • 12eurelectric-bannerjpg.jpg
  • 13.jpg
  • c1.jpg

1970li yılların başında kurulan Türkiye Elektrik Kurumu elektrik enerjisi sektöründe faaliyet gösteren uluslararası sivil toplum kuruluşlarına üye olarak ülkemizi temsil etmiştir. 1990larda yeniden yapılanma sürecinde TEK’in bölünmesi ile kurulan TEAŞ, bu üyelikleri devam ettirmiştir. 2000li yıllara geldiğimizde ise liberalleşen dünyada, özellikle elektrik üretim ve dağıtım hizmetlerinin kamu dışında özel sektör şirketlerince yürütülmesi ve geçen süreçte elektrik sektöründe gerek kaynak çeşitliliği gerekse hizmet alanlarının çoğalması ile sivil toplum kuruluşları da yeniden yapılanma sürecine girmiştir.

Bu gelişmeler beraberinde yeni ihtiyaçlar getirmiş, uluslararası sivil toplum kuruluşlarına üyeliğin sadece kamu eliyle değil, kamu-özel sektör işbirliği ile kurulan yeni bir STK aracılığı ile yürütülmesi öngörülmüştür. TESAB bu amaçla Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur.

2005 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan TESAB, elektrik enerjisi sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel sektör şirketlerini ve sektör uzmanlarını biraraya getirmiştir. TESAB’ın kuruluş amacı EURELECTRIC’de ülkemizi temsil etmektir. EURELECTRIC, Avrupa Birliği üye ülkelerin yanı sıra üye olmayan ülkeleri de bünyesinde toplayarak bilgi, deneyim paylaşımını sağlarken üye ülkelerin uzmanları ile elektrik enerjisi gelişmelerini yönlendiren, politika oluşturan ve geleceğe dönük öngörüler geliştiren bir sektör kuruluşudur.

Yine TEK döneminden bu yana üyeliği yürütülen CIGRE’de (Büyük Elektrik Sistemleri Uluslararası Konseyi) Türkiye Ulusal Komitesi oluşturulması gündeme gelmiş, tüzük hükümleri ve kuruluş amacı dikkate alınarak CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi’nin TESAB bünyesinde yapılanmasına karar verilmiştir. 2014 yılından itibaren, CIGRE  (Büyük Elektrik Sistemleri Uluslararası Konseyi) Türkiye Ulusal Komitesi görevini de üstlenmiştir.

EURELECTRIC ve CIGRE’de ülkemizi temsil eden TESAB, elektrik enerjisi sektörü ile ilgili her alanda sosyal, politik, teknik, yasal ve kurumsal sorunların aşılmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyet göstermekte, elektrik enerjisi sektöründe yer alan kamu - özel kuruluşları ve uzmanları bir araya getirmektedir.

TESAB her ikisi de elektrik enerjisi sektörü sivil toplum kuruluşu olan ancak misyon ve vizyonları farklı olan iki uluslararası kuruluşta ülkemizi temsil etmektedir. Faaliyetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde sürdürülmesi amacıyla TESAB yeniden yapılanma sürecine girmiş, Yönetim Kuruluna bağlı olarak EURELECTRIC Türkiye Koordinasyon Komitesi ve CIGRE Türkiye Yürütme Komitesi olarak yapılanmıştır. Her bir komite kendi alanlarında ki çalışmaları ile ülkemiz elektrik enerjisi sektörü ile uluslararası kuruluşlar arasında köprü vazifesini sürdürürken, bilgi deneyim ve tecrübe paylaşımı ile sektöre katkı sağlamaya önem vermektedir.

Önümüzdeki yıllarda çok daha etkin bir şekilde faaliyetlere katılım planlanmakta ve tüm çalışmalar bu amaca yönelik yürütülmektedir.

4 Nisan 2007 tarihinde Yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda Toplantısı'nda kabul edilen Tüzük değişikliği kapsamında Birliğin Tüzel Kişi üyeliklerine ek olarak aşağıda kriterleri belirtilen Fahri Üyelik statüsü de oluşturulmuştur. Yeni Tüzüğe göre,

  • Fiil ehliyetine sahip ve elektrik enerjisinin üretimi, iletimi, dağıtımı, toptan satışı, perakende satışı, perakende satış hizmeti, ithalat ve ihracatı, tüketimi ve çevreyi koruma konularından en az biri ile ilgili olan ve bu hususlarda araştırmaları, çalışmaları, görevleri, hizmetleri ve eserleri ile tanınmış gerçek kişiler de Birliğe giriş aidatı ve yıllık aidat ödemeksizin fahri üye olabilirler.
  • Fahri üye olarak tanımlanan gerçek kişiler Genel Kurul Toplantı ve görüşmelerine katılmakla beraber, seçme ve seçilme hakkına sahip değillerdir; ancak Birliğin etkinliklerine katılırlar.
  • Birlik Yönetim Kurulu’na fahri üyelik için yazılı başvuruda bulunan gerçek kişilerin Birlik fahri üyesi olabilmeleri için Tüzüğün Madde 2 ve 3’te belirtilen Birliğin amaç ve çalışma konularını bütünüyle benimsemeleri gereklidir.
  • İlgili yasalar ve mevzuattaki koşullara sahip olmaları ve Dernekler Yasası’nda belirtilen yasak faaliyetlerde bulunmamış olmaları gerekmektedir.
  • Aday olan gerçek kişilerin, Birliğin iki tüzel kişi temsilcisinden referans yazısı almaları gereklidir.
  • Fahri üyelik Yönetim Kurulu’nun üye tam sayısının 2/3’ünü sağlayan oy çokluğu ile alacağı kararla kesinleşir.
  • Üyelikten ayrılmak isteyen Fahri üye, bu isteğini yazılı olarak Yönetim Kurulu’na bildirir ve üyeliği Yönetim Kurulu’nun onayı ile son bulur.
  • Aşağıda belirtilen davranışlarda bulunan bir üyenin Birlik ile olan ilişkisine Yönetim Kurulu'nun üye tam sayısının 2/3‘ünü sağlayan oy çokluğu ile alacağı kararla son verilebilir.

    a) Birlik tüzüğüne ve çalışma esaslarına uymayanlar,

    b) Birlik aleyhine veya Birliği kamuoyu önünde küçük düşürücü sözlü veya yazılı beyanda bulunanlar, Yönetim Kurulu’nun iznini almadan Birlik adına kendi görüşlerini sözlü veya yazılı olarak beyan edenler,

    c) Tüzüğün 4. Maddesi’nde belirtilen üyelik şartlarından herhangi birini kaybedenler.

  • Üye olma hakkını yasal olarak kaybedenler, üyeliğine son verilenler, kendi istekleriyle üyelikten ayrılanlar, yasa ve Tüzük ile belirtilen şartlara uymak kaydı ile Yönetim Kurulu tarafından tekrar Birliğe üye yapılabilir.

 

Başbakanlık ve Bağlı Kuruluşları ile Avrupa Birliği ile ilişkilerden sorumlu Bakanlık ve Birliğin amaç ve faaliyetleri ile ilgili tüm bakanlıklar, genel müdürlükler, özerk kurulların temsilcileri Birliğin faaliyetlerine katılabilir.

Birlik, amaçlarını gerçekleştirmek için;

1. Elektrik enerjisi alanında faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşların Birliğe üye olmalarını teşvik eder, onların bir araya gelmelerini ve elektrik enerjisi ile ilgili her türlü konuda çalışma yapmalarını sağlamak üzere Çalışma Grupları kurar ve çalışma sonuçlarının ülke yararına kullanılabilmesi için Birlik üyelerine ve diğer ilgililere duyurur.

2. Elektrik enerjisi potansiyeli, üretimi, iletimi, dağıtımı, kullanımı, toptan satışı, perakende satışı, perakende satış hizmeti, ithalatı, ihracatı ve tüketimi, ekonomik büyüme enerji ilişkileri, elektrik enerjisi temini, arz güvenliği ve kullanımının sosyal ve çevresel yönleri, elektrik enerjisi politikası ve stratejileri ile ilgili teknik, ekonomik, hukuksal ve yeniden yapılanma konularında çalışma ve araştırmalar yapar ve yaptırır, istatistiki bilgi toplar, bu çalışmaların sonuçlarından Birlik üyelerinin ve kamuoyunun yararlanması için rapor, kitap, bülten, broşür, dergi ve elektronik haber bülteni yayımlar.

3. Önceki maddede belirtilen konularda ulusal, bölgesel, uluslararası düzeyde kongre, konferans, sempozyum, seminer, açık oturum, panel, sergi ve benzer etkinlikler düzenler ve gerektiğinde bu tür ulusal ve uluslararası etkinliklere katılımı koordine eder,  bu konularda bilgi alışverişini sağlar, bu toplantıların bildiri ve sonuç raporlarını hazırlar ve yayımlar.

4. Elektrik enerjisi alanında faaliyette bulunan ulusal ve uluslararası kuruluşlar, üniversiteler, özel sektör kuruluşları, birlikler ve derneklerle en üst düzeyde yakın işbirliğini sağlayarak elektrik enerjisi ile ilgili her türlü bilgiyi toplar. Bu amaca yönelik olarak gerektiğinde elektrik enerjisi ile ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlara kurucu üye veya üye olur.

5. Ulusal ve uluslararası kuruluşlara projeler yapmak üzere teklif sunar. Bu proje çalışmaları için araştırmacılar ve uzmanlar çalıştırır.

6. Ulusal ve uluslararası araştırma kurumlarının elektrik enerjisi alanında yaptığı çalışma ve yayınlar aracılığıyla elektrik enerjisi teknolojisindeki yenilikleri izler, dünyadaki sosyal ve ekonomik politikalardaki son gelişmeleri izleyerek bunların elektrik enerjisi sektörünün uzun vadeli hedeflerine olan etkileri ve ülke kalkınmasına olası etkileri üzerinde çalışmalar yapar ve izlenmesi gereken ulusal politika ve stratejiler ile ilgili düşünce ve önerilerini ilgili makamlara sunar, bu konuyla ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarına yardımcı olur.

7. Yukarıda belirtilen görevleri yerine getirecek şekilde Merkez Bürosunu yeterli eleman ve ekipmanla donatır.

Birliğin amaçları şunlardır:

a) Elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı, toptan satışı, perakende satışı, perakende satış hizmeti, ithalat ve ihracatı ve tüketimi ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili olan sorunlar, özellikle sosyal, politik, teknik, yasal ve kurumsal meseleler üzerinde çalışmak ve birlik üyeleri tarafından gündeme getirilen sorunların çözümü konusunda yardımcı olmak,

b) Elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve arz endüstrisi konularıyla ilgili olarak bilgi toplamak, çalışmalar yapmak ve bunları dağıtmak, bu meselelere ilişkin uzun vadeli çalışmalara katkıda bulunmak, Birlik üyeleri, kurumlar ve uluslararası organizasyonlar arasında iletişimi kolaylaştırmak ve teşvik etmek,

c) Toplantı ve seminerler düzenlemek,

d) Avrupa Birliği’ne paralel yapılaşmada Türkiye elektrik enerjisi sektöründeki tüm kamu ve özel kuruluşların durumlarını ve sorunlarını gözden geçirmek ve bu yapılaşmaya yardımcı olmak,

e) TESAB’a üye kamu ve özel kuruluşları Avrupa seviyesinde temsil etmek, Avrupa Birliği ile devamlı bir ilişkiyi sağlamak ve bu amaçla EURELECTRIC (Avrupa Elektrik Sanayi Birliği)’ne üye olmak, Avrupa Birliği’nin yapılaşmasındaki gelişmeler ışığında, TESAB üyelerinin görüşlerini, tecrübelerini ve problemlerini EURELECTRIC’e aktarmak ve ortak çözüme ulaşmak için gerekli girişimlerde bulunmak,

f) Birliğe üye kamu ve özel kuruluşları, Avrupa Birliği’nin faaliyetlerinden, özellikle elektrik enerjisi ile ilgili olanlardan haberdar etmek,

g) Kuruluşların faaliyetleriyle ilgili olarak, milli seviyede ve Avrupa Birliği seviyesinde, Avrupa Kuruluşlarıyla ve gerektiğinde başka uluslararası kuruluşlarla ilişki kurmak, ilişkileri geliştirmek ve bu kuruluşlara üyelik için gerekli çalışmaları yapmak.

KURUMSAL ÜYELERİMİZ

  • akedas-logo.jpg
  • akenerji.jpg
  • akkuyu.jpg
  • aydem.jpg
  • ayen.jpg
  • dicle.jpg
  • elder-logo.jpg
  • eltemtek.jpg
  • emba.jpg
  • enerjisaüretim.jpg
  • euas.jpg
  • guris.jpg
  • limak.jpg
  • silopi-elektrik.jpg
  • tedas.jpg
  • teias.jpg
  • tektug.jpg
  • uludağ.jpg
  • zorlu.jpg