1970li yılların başında kurulan Türkiye Elektrik Kurumu elektrik enerjisi sektöründe faaliyet gösteren uluslararası sivil toplum kuruluşlarına üye olarak ülkemizi temsil etmiştir. 1990larda yeniden yapılanma sürecinde TEK’in bölünmesi ile kurulan TEAŞ, bu üyelikleri devam ettirmiştir. 2000li yıllara geldiğimizde ise liberalleşen dünyada, özellikle elektrik üretim ve dağıtım hizmetlerinin kamu dışında özel sektör şirketlerince yürütülmesi ve geçen süreçte elektrik sektöründe gerek kaynak çeşitliliği gerekse hizmet alanlarının çoğalması ile sivil toplum kuruluşları da yeniden yapılanma sürecine girmiştir.

Bu gelişmeler beraberinde yeni ihtiyaçlar getirmiş, uluslararası sivil toplum kuruluşlarına üyeliğin sadece kamu eliyle değil, kamu-özel sektör işbirliği ile kurulan yeni bir STK aracılığı ile yürütülmesi öngörülmüştür. TESAB bu amaçla Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur.

2005 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan TESAB, elektrik enerjisi sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel sektör şirketlerini ve sektör uzmanlarını biraraya getirmiştir. TESAB’ın kuruluş amacı EURELECTRIC’de ülkemizi temsil etmektir. EURELECTRIC, Avrupa Birliği üye ülkelerin yanı sıra üye olmayan ülkeleri de bünyesinde toplayarak bilgi, deneyim paylaşımını sağlarken üye ülkelerin uzmanları ile elektrik enerjisi gelişmelerini yönlendiren, politika oluşturan ve geleceğe dönük öngörüler geliştiren bir sektör kuruluşudur.

Yine TEK döneminden bu yana üyeliği yürütülen CIGRE’de (Büyük Elektrik Sistemleri Uluslararası Konseyi) Türkiye Ulusal Komitesi oluşturulması gündeme gelmiş, tüzük hükümleri ve kuruluş amacı dikkate alınarak CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi’nin TESAB bünyesinde yapılanmasına karar verilmiştir. 2014 yılından itibaren, CIGRE  (Büyük Elektrik Sistemleri Uluslararası Konseyi) Türkiye Ulusal Komitesi görevini de üstlenmiştir.

EURELECTRIC ve CIGRE’de ülkemizi temsil eden TESAB, elektrik enerjisi sektörü ile ilgili her alanda sosyal, politik, teknik, yasal ve kurumsal sorunların aşılmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyet göstermekte, elektrik enerjisi sektöründe yer alan kamu - özel kuruluşları ve uzmanları bir araya getirmektedir.

TESAB her ikisi de elektrik enerjisi sektörü sivil toplum kuruluşu olan ancak misyon ve vizyonları farklı olan iki uluslararası kuruluşta ülkemizi temsil etmektedir. Faaliyetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde sürdürülmesi amacıyla TESAB yeniden yapılanma sürecine girmiş, Yönetim Kuruluna bağlı olarak EURELECTRIC Türkiye Koordinasyon Komitesi ve CIGRE Türkiye Yürütme Komitesi olarak yapılanmıştır. Her bir komite kendi alanlarında ki çalışmaları ile ülkemiz elektrik enerjisi sektörü ile uluslararası kuruluşlar arasında köprü vazifesini sürdürürken, bilgi deneyim ve tecrübe paylaşımı ile sektöre katkı sağlamaya önem vermektedir.

Önümüzdeki yıllarda çok daha etkin bir şekilde faaliyetlere katılım planlanmakta ve tüm çalışmalar bu amaca yönelik yürütülmektedir.