TESAB evsahipliğinde ICCI- Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlenen “Enerji Sohbetleri” Seminerinin ilki 29 Ocak 2020 günü, Ankara’da düzenlendi.
29 Ocak Çarşamba günü ICCI- Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlenen Enerji Sohbetleri Seminerinin ilki, TESAB ev sahipliğinde Türkiye Kojenerasyon Derneği katkılarıyla Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Hamdi Toker Konferans Salonunda düzenlendi.
Kamu ve özel sektör katılımcılarının yoğun ilgi gösterdiği seminerin ilk oturumu Sektörel Fuarcılık Genel Müdürü Feraye Gürel, Türkiye Kojenerasyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın ve EÜAŞ Genel Müdürü ve TESAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İzzet Alagöz’ün açılış konuşmalarıyla başladı ve EURELECTRIC Türkiye ve CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi faaliyetlerini özetleyen TESAB sunumuyla devam etti.
KojenTürk Enerji Sohbeti olan ikinci oturum ise, “Kamunun Yerli Enerji Üretimine Katkısı” başlığını gündeme taşıdı. KojenTürk Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın’ın moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, EÜAŞ Genel Müdürü ve TESAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İzzet Alagöz, Soma Termik Santrali Üretim Direktörü Mehmet Öksüzler, KojenTürk Onursal Üyesi ve Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılkış ile TEMSAN Genel Müdür Vekili Murad Güllüoğlu konuşmacı olarak yer aldı.
Seminerde başta enerji sektörü olmak üzere tüm sektörlerde “Yerli ve Milli” üretime vurgu yapıldı. Dr. Alagöz, ülkemizde kurulu güç bakımından en yüksek paya sahip EÜAŞ santrallerinin piyasadaki ve sektördeki önemine vurgu yaparak, gelecek hedeflerinden bahsetti.
Enerji sektöründe yerli üretim konusuna vurgu yapan EÜAŞ Genel Müdürü ve TESAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İzzet Alagöz, Türkiye’nin başka birçok alanda olduğu gibi elektrik alanında da bölgede liderlik yapması beklenen bir ülke olduğunu belirterek “Elektrik sanayicilerini ayağa kaldırmamız gerek. Yerliden ne anladığımızı sorgulamamız lazım. Biz kendimiz bu sektöre ne katıyoruz, ne üretiyoruz; üzerimize düşeni açıkça konuşmalı ve ayrıca yerine getirmeliyiz” dedi. “61 elektrik santrali yöneten bir şirketin genel müdürüyüm bundan da gururluyum. Ama bu santrallerin bir tanesinde bile yerli ekipman yok. Kendi ürettiğimiz bir türbinimiz, jeneratörümüz ya da kontrol sistemimiz yok. Yalnızca trafoda biraz varlık gösteriyoruz. Sadece çalışanların Türk olması yerlilik değil, enerji üretim ekipmanlarında teknoloji üretebiliyor muyuz buna bakmalıyız” dedi. Dr. İzzet Alagöz sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin rüzgar türbininde 8.000 adet parçanın hepsini biz yapacağız diye ortaya çıkmanın gereği yok ama hangilerini yapabileceğiz diye bakmalı ve bu know-how’ı içeride tutmalıyız. Marka yaratmamız, referans olmamız lazım. Bize gelen taleplere bakıyoruz. Ortaya alfabenin 15-20 harfini çıkaran sanayiciyi destekliyoruz diyelim, ondan sonra kalan harfleri ortaya çıkartmaktan vazgeçiyorlar.”
“Keban elektrik santralinin 2 ünitesinin jeneratörünü sıfırdan yaptık”
“Türkiye’de 90 bin MW’lık elektrik üretim kapasitesinin tamamı satın alınıyor” diyen Alagöz, Keban elektrik santralinin 2 ünitesinin 150’şer MW’lık jeneratörünü EÜAŞ ve TEMSAN çalışanlarından bir ekip oluşturarak tüm güçlüklere rağmen sıfırdan yaptıklarını ve testler sonrası devreye aldıklarını, bu jeneratörlerin 4 aydır sorunsuz çalışıyor olduğunu kaydetti. EÜAŞ olarak bu bizim işimiz değil, Türk sanayisinin, özel sektörün bunu sürdürmesi gerekir diyen Dr. İzzet Alagöz, “Buradan yerli sanayimize, üreticimize açık çağrıda bulunuyorum: Ekipman, donanım, yazılım, yerli ne üretiyorsanız biz almaya hazırız” dedi. Alagöz ayrıca siber saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde ilk olarak Şubat ayı sonunda Antalya Kepez’deki bir santralde kullanımına başlanacak olan yerli kontrol sistemini de mikro işlemcisi hariç tamamen yerli donanım ve yazılımla hayata geçiriyor olduklarını sözlerine ekledi.
Öksüzler, ülkemizde örnek teşkil eden Soma Termik Santrali Bölgesel Isıtma Sistemini katılımcılarla ayrıntılı bir şekilde paylaştı. Soma Bölgesel ısıtma sistemi halen ilçenin %25’lik nüfusunu kapsamakta oldugu, yakın zamanda 110.000 nüfuslu ilçede bu hizmeti %50’nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ülkemizde kurulu Santrallerin test, kabul, bakım, onarım konularında geniş çaplı yeteneklere ve tecrübeye sahip olan TEMSAN Genel Müdür V. Güllüoğlu, TEMSAN’ın bu alandaki yetenek ve başarılarını anlattı, enerji ekipman ve komponent imalatına yönelik yerli katkılarını paylaştı. Son olarak, KojenTürk Onursal Üyesi Sn. Prof. Dr. Birol Kılkış bölgesel ısıtma sistemlerinin yerli üretime sağladığı avantajları, ülkemizdeki bölgesel ısıtma potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve Avrupa ülkelerindeki yıllardır yaygın olarak kullanılan bölgesel ısıtma sistemlerinin de geliştirilmeye ihtiyacı olduğunu, Türkiye olarak bu alanda son teknolojilerle uygulamaya başlamanın bir fırsat olduğunu dile getirdi.
Kamu ve özel sektörün yoğun ilgi ile katıldığı program seminer sonucu saat 16.00 da sona ermiştir.